Hvad er RKI

Alt hvad du har brug for at vide om RKI

Hvordan kommer jeg ud af RKI eller Debitor Registret?

Man kan højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej. Gælden forsvinder dog ikke efter de 5 år – Du skylder stadig penge. Du står bare ikke i registret for den gæld mere.

Du kan komme ud af RKI eller Debitor Registret på 2 overordnede måder:

Det er også muligt, dog meget usandsynligt, at du ukorrekt er blevet indført i registrene. Hvis dette dog er tilfældet, kan du indgive en klage til virksomheden du skylder penge.

Hvis du får ret / medhold i din klage, vil du blive slettet.

Hvis du ikke ønsker at vente 5 år på at komme ud af RKI eller Debitor Registret, så skal du betale det du skylder.

Det er selvfølgelig langt nemmere sagt end gjort. For at gøre dette, er det en god ide at lægge et budget, således du har godt styr på din økonomi, og få overblik over hvordan og hvor hurtigt du kan afvikle din gæld.

Det kan være et simpelt Excel budget, hvor du har månedlige udgifter på den ene side, og månedlige indtægter på den anden side. Få en gratis budget skabelon HER

Hvis dine indtægter er mere end dine løbende udgifter, kan du afbetale gælden lidt efter lidt. Det er derimod langt sværere hvis dine indtægter ikke er nok til at dække dine løbende udgifter.

En hjælp, både til at komme af med gælden hurtigere og øge din indtægt er, at sælge nogle af dine brugte værdigenstande. Mange brugte genstande kan indbringe ekstra indtægt, det kan f.eks. være elektronik, cykler, ure eller smykker.

De fleste personer er ofte ikke klar over, at de har flere genstande læggende som kan indbringe nogle ekstra penge, eller har ikke tid til at stå for slagsprocessen selv. Her er der hjælp at hente, du kan blandt andet benytte

 • PANTSAT.DK giver dig mulighed for at udnytte friværdien i dine værdigenstande. PANTSAT.DK tilbyder lånefinansiering gennem konceptet salg med tilbagekøbsret. I praksis sælger du din værdigenstand og får samtidig retten til at tilbagekøbe genstanden på et senere tidspunkt. Hvis du har brug for penge her og nu, men ønsker ikke at sælge din værdigenstand endeligt, så er dette en attraktiv mulighed.
 • STRAKSSALG.DK som agerer som mellemmand ved salg af dine værdigenstande. De vurderer først din genstand, og udbetaler noget af værdien med det samme. De står så for salgsprocessen, sørger for at der bliver lagt annoncer op på nettet, at din genstand bliver professionelt markedsført og så videre. Når din genstand bliver solgt videre, får du så udbetalt resten, fratrukket en kommission. Dette kan være fordelagtigt for dig fordi du får penge med det samme, du skal ikke bruge tid på at sælge dine genstande eller holde en dialog med potentielle købere. Herudover er der mange som ikke ønsker at købe dyrere værdigenstande som smykker eller ure fra en private person da de har mindre sikkerhed. Ved at STRAKSSALG.DK står for det, kommer du ud over denne barrier og derfor adgang til nogle potentielle købere du ellers ikke ville have været interesseret.

Du kan læse mere her:

 

Er jeg i RKI eller Debitor Registret?

 

Hvis du skylder mere end 200 kroner, og du på trods af rykkere ikke betalt, kan du blive registreret i RKI eller Debitor Registret. Dog vil det ikke være muligt for nogen at se at du er registreret før du skylder mindst 1.000 kroner. Dvs. hvis du skylder mindre end 1.000 kroner, kan du godt være registreret i RKI eller Debitor Registret, men det vil ikke påvirke låneansøgninger eller din almindelig dagligdag.

Du kan checke om dun er registreret på følgende sider:

Hvor mange er registreret i RKI?

I 2017 var der omkring 220.000 danskere som var registreret i RKI. Man kan kun blive registreret hvis man er over 18 år, så i 2017 svarede det til 4.75%, eller omkring 1 ud af hver 20’ende dansker over 18 år.

OBS: I 2017 var 4.75% af danskere over 18 år registreret i RKI, hvilket svarer til omkring 1 ud af hver 20’ende dansker.

Hvad er konsekvenserne for at være registreret i RKI eller Debitor Registret?

Konsekvensen ved at være registreret i RKI eller Debitor Registret er, at du ikke kan låne penge gennem almindelige pengeinstitutter, banker og kviklån udbydere. Registrene bruges af virksomheder til at checke hvorvidt låneansøgeren er registreret som en dårlig betaler, eller sagt lidt pænere har ubetalt gæld, og på den baggrund om de kan give ansøgeren mulighed for lån eller kredit. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Udover almindelige lån, hvis du er registreret i RKI eller Debitor Registret kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement hos flere udbydere som TDC, Call me, Telia. Dog kan du godt hos nogle teleselskaber som 3 Mobil, Telmore, CBB, Bibob og Lebara.
 • Lease en bil
 • Få kreditkort. I stedet kan du få et debetkort som f.eks. VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet.
 • Benzinkort & Kontokort (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Andre simple ting, som at købe et TV, en cykel eller et par nye briller på afbetaling vil heller ikke være muligt for dig. Du kan også opleve at du skal forudbetale ting, som normalt betales på faktura – det kan eksempelvis være håndværkerydelser og lignende.

Det kan også være temmelig besværligt at skifte bank. Alle banker skal tilbyde dig en basiskonto, men de behøver ikke tilbyde dig et dankort, og det vil du få svært ved at få som RKI registreret. I stedet vil du kunne få et debetkort, som ikke kan overtrækkes, eller måske et simpelt hævekort.

At være registreret i RKI og Debitor Registret er derfor i stort omfang begrænsende for dig og din almindelig hverdag, hvorfor det er vigtigt at komme ud.

Hvorfor er det svært at få lån hvis man er registreret i RKI eller Debitor Registret

 

Ifølge kreditaftaleloven er en låneudbyder forpligtet til at evaluere hvorvidt låneren baseret på deres økonomiske situation vil være i stand til at betale lånet tilbage. Dette betyder naturligvis, at hvis en forbruger er registreret i RKI eller Debitor Registret er det svært for låneudbyderen at retfærdiggøre at udbetale en lån, fordi forbrugeren stadig har ubetalte regninger.

Hvad er RKI og Debitor Registret?

 

RKI og Debitor Registret er et skyldnerregister. Både virksomheder og privatpersoner kan ende i RKI og Debitor Registret. Som person, kan du ende i disse registrer hvis du har ubetalte regninger til virksomheder på mindst 200 kroner, som du er blevet rykket for mindst 3 gange, men stadig ikke har betalt.

Du kan læse mere her:

Hvad er formålet med RKI og Debitor Registret?

RKI og Debitor Registret bruges af virksomheder, til at sikre sig mod dårligere betalere. Det lyder måske lidt hårdt, men det har også til formål at sikre forbrugere mod at de ender med en uoverskuelig gæld. Sagt på en anden måde, så prøver RKI og Debitor Registret at sikre at dem man skylder penge, får deres penge før man bruger penge på noget andet eller optager ny eller mere gæld.

OBS: RKI og Debitor Registret bruges af virksomheder, til at sikre sig mod dårligere betalere. Det sikrer at du ikke optager mere gæld før du har afbetalt det du allerede skylder.

 

Jeg er blevet fejlagtigt registreret i RKI eller Debitor Registret Hvad gør jeg?

Hvis du får meddelelse om at du er blevet registreret i RKI eller Debitor Registret, og du mener dette er en fejl, så skal du kontakte dem vedrørende din sag.

Hvordan får jeg hjælp til at komme ud af RKI eller Debitor Registret?

Det vigtige er at du får betalt din gæld.

En gældsrådgiver kan hjælpe dig med at skabe overblik over din private økonomi, hjælpe med at lægge et budget og lave en afbetalings plan. De kan også hjælpe dig i din diskussion med kreditorer omkring din gæld. Du kan læse mere om gældsrådgivning her:

Det du selv konkret kan gøre for at komme ud af RKI eller Debitor Registret, er at betale din gæld. Det er selvfølgelig langt nemmere sagt end gjort. Hvis dine indtægter ikke kan dække dine løbende udgifter, har du brug for at øge dine indtægter. En tit overset måde at gøre dette på er at sælge nogle af dine værdigenstande. Du har muligvis nogle arvestykker, noget kunst, design møbler, smykker, tasker eller andet værdifuldt – disse genstande kan indbringe indkomst og hjælpe dig med at komme ud af RKI og Debitor Registret. Nogle muligheder for dette er:

 • PANTSAT.DK køber dine genstand og sælger den videre. Du får først udbetalt en andel af beløbet, og senere når din værdigenstand er blevet solgt videre får du resten fratrukket en kommission.
 • PANTSAT.DK giver dig mulighed for at udnytte friværdien i din værdigenstand som sikkerhed til et lån. Praktisk talt sælger du din genstand til PANTSAT.DK, og køber den så tilbage senere.
 
 

Hvornår RKI eller Debitor Registret ikke registrere dig?

Ved følgende 2 situationer må du ikke registreres i RKI eller Debitor Registret:

 
 

OBS: Du må ikke være registreret i RKI hvis du er under 18 år, umyndig (dvs. under værge) eller hvis du er uenig i at du ikke skylder penge og kreditor ikke har dokumentation.

 
 
 

1) Personer som registreres i RKI eller Debitor Registret skal være myndige.

 • Personer som er under 18 år, må ikke registres i RKI eller Debitor Registret. For at en person skal kunne registreres, skal de være 18 år på datoen for kreditgivningen. Man kan altså ikke registrere personer, som har stiftet gæld, før de blev 18, i det øjeblik de så fylder 18.
 • Personer som er umyndiggjort, må ikke registres i RKI eller Debitor Registret. Dette er personer som er under værgemål på grund af deres helbred. Disse personer er ikke i stand til at handle på egne vegne i økonomiske og personlige forhold, hvilket for eksempel kan gøre sig gældende ved personer med et mentalt handicap.

2) Hvis du ikke er enig med kreditor i, at du skylder penge. Hvis kreditor (virksomheden som du skylder penge) har indberettet dig til RKI eller Debitor Registret, men du ikke mener du skylder pengene, så kan indgive en klage til RKI eller Debitor Registret. De vil så fjerne dig fra registret mens sagen er under behandling. Når du klager, så er det kreditors opgave at bevise / dokumentere, at du skylder pengene. Hvis de ikke kan dokumentere dette, vil du blive slettet.